Aan de hand van de Robaws API is het mogelijk om een eigen "verstuur naar boekhouder" integratie te bouwen. Dat wil zeggen dat het mogelijk is om het moment te detecteren dat de gebruiker in Robaws aangeeft dat bepaalde facturen naar de boekhouding mogen.

Stap 1: event consumer

Om de verstuur naar boekhouder actie te onderscheppen als integrator, dient u een event consumer te registreren via de Robaws API. Er zijn 2 soorten event consumers (push/pull). Zie dit artikel voor meer informatie.

Voor verkoopfacturen dien je bij aanmaken van je consumer het volgende eventType mee te geven:
salesInvoices:SendSalesInvoiceToAccountantRequested

Voor verkoopfacturen dien je bij aanmaken van je consumer het volgende eventType mee te geven:
purchaseInvoices:SendPurchaseInvoiceToAccountantRequested

Je kan deze beide event types meegeven met één consumer, dus je hoeft niet meerdere consumers aan te maken.

Stap 2: verwerk het event

Stap 2 is om de binnenkomende events te verwerken. Telkens een gebruiker op "Verstuur naar boekhouder" klikt, wordt een bericht zoals onderstaande op de consumer gezet. Dit is de trigger voor uw software om de factuur en alle gerelateerde data te gaan ophalen via een GET call op de Robaws API (in dit geval GET /api/v2/sales-invoices/3148).

{
   "timestamp":1669386227,
   "type":"SendSalesInvoiceToAccountantRequested",
   "context":"salesInvoices",
   "payload":{
      "salesInvoiceId":"3148",
      "interaction":{
         "locale":"nl",
         "initiator":"54",
         "id":"39ff3bf3-77ad-4779-a5bb-3000491936ac"
      }
   }
}

Stap 3: stuur feedback

Dit is een "Requested" event, waarbij aangegeven wordt dat een gebruiker wenst dat er iets gebeurt. Zulke events bevatten soms een "interaction". Dat laat toe om de software die dit bericht verwerkt feedback te laten sturen naar Robaws.

Het is belangrijk om binnen redelijke tijd één van onderstaande calls te doen, anders blijft de factuur status "bezig met verzenden", en na lange tijd terug "niet verzonden".

Gelukt

Je wilt aangeven dat je de factuur geïmporteerd hebt in uw boekhoudsoftware. Dat doe je door een HTTP POST naar /api/v2/interactions/{interactionId}/responses met onderstaande request body:

{
 "type": "SUCCESS"
}

Niet gelukt

Je wilt aangeven dat je de factuur niet hebt kunnen importeren in uw boekhoudsoftware. Dat doe je door een HTTP POST naar /api/v2/interactions/{interactionId}/responses met onderstaande request body:

{
 "type": "FAILURE",
 "reason": "Factuur F220011 bestaat al in boekhouding"
}

Het voordeel van deze werkwijze is dat de gebruiker de feedback onmiddellijk ontvangt via de Robaws UI en u hoeft geen custom error handling te bouwen.