Artikelen over: Facturatie

Hoe maak ik een pro forma op?

In Robaws wordt er aan een factuur steeds een factuurnummer toegekend en wordt deze onmiddellijk ingeboekt in het geselecteerde dagboek.
Wens je dit liever niet, dan kan je ervoor kiezen om voorafgaand steeds een proforma factuur op te maken.

Instellen van het dagboek



Je kan via de instellingen > facturen > dagboeken per dagboek instellen of facturen en/of creditnota's automatisch ingeboekt mogen worden. Standaard is deze functie ingeschakeld. Indien deze functie uitgeschakeld is, dan wordt elke factuur/creditnota van dat dagboek opgemaakt als een proforma factuur/creditnota.



Opmaken van een nieuwe factuur



Is de functie 'automatisch inboeken' ingeschakeld, dan wordt de factuur onmiddellijk ingeboekt en krijgt de factuur een nummer toegewezen.
Is de functie 'automatisch inboeken' uitgeschakeld, dan wordt de factuur niet ingeboekt en krijgt de factuur geen nummer toegewezen. De factuur wordt als 'proforma' weergegeven.



Een proforma factuur/creditnota kan zowel via het overzichtsscherm als via het detailscherm ingeboekt worden via een nieuwe knop 'inboeken'.



Aandachtspunten



- Een proforma factuur/creditnota kan niet verstuurd worden naar de boekhouder.
- Een vergrendelde proforma factuur/creditnota kan niet ingeboekt worden.
- De proforma facturen/creditnota's worden meegerekend in de 'totaal berekeningen'.
- Wanneer het jaartal van de factuurdatum van een proforma factuur gewijzigd wordt, dan zal Robaws niet suggereren om het factuurnummer 'aan te passen naar jaartal'.

Bijgewerkt op: 06/06/2023

Was dit artikel nuttig?

Deel uw feedback

Annuleer

Dankuwel!