In de projectplanning kan u de projecten op middellange tot lange termijn raadplegen tot wel maximaal 2 jaar ver.U kan de periode van de weergave van de projectplanning ook wijzigen door deze rechtsboven het overzicht te wijzigen naar één, drie of zes maanden.
De zoekfunctie bovenaan kan u gebruiken om de weergave van de planning te verfijnen. U kan bijvoorbeeld zoeken op bestelling, leverancier, project en huurartikel.

Aanmaken van planningsfases

In het bovenstaande voorbeeld ziet u dat er gewerkt wordt met verschillende fases die een bijhorende kleur hebben. Om dit in te stellen gaat u naar instellingen > projectplanning > fases.Aanmaken van projectplanning / offerteplanning

Projectplanning

Een projectplanning aanmaken gebeurt vanuit de module 'projecten'.

Bij het tabje 'planning' zullen de fases die u zojuist heeft aangemaakt standaard terug vinden.Zo lang er geen start- en einddatum wordt toegevoegd zal de projectplanning niet zichtbaar zijn.

U kan zelf nog een extra fase toevoegen. Deze zal automatisch een blauwe kleur aannemen in de planning. Deze extra fase is enkel zichtbaar bij dit project, als u deze fase standaard bij alle projecten wenst dan moet deze ingesteld worden in de instellingen.

Offerteplanning

Een offerte kan ingepland worden om een inschatting te maken van aankomende werken. Projecten worden ingepland van zodra een planning definitief is.Forecast: werkdagen

Vervolgens ziet u bij het inplannen van fases bij projecten ook een kolom 'werkdagen'.
Hierin plant u in hoeveel werkdagen 1 werknemer zou bezig zijn om deze fase te realiseren. Vervolgens wordt op basis van start- en einddatum van deze fase weergegeven hoeveel werknemers er nodig zijn voor het realiseren van het project.In bovenstaand voorbeeld zijn er in week 11 van maandag t.e.m. donderdag telkens 3 werkkrachten nodig. De fases die in deze periode werden ingepland hebben in totaal 12 werkdagen. Als u dit deelt door 4 dagen heeft u per dag 3 werknemers nodig.

Forecast: financieel

Voor de financiële forecast te maken maakt u gebruik van de module 'offerten'.in bovenstaande afbeelding zijn er 2 fases ingepland: voorschot en voorschot 2. Je kiest een percentage van het totale bedrag die bij fase 'voorschot' wordt gefactureerd.

Bij het aanmaken van een project vanuit offerte wordt dit bedrag bij de forecast 'prognose' geplaatst.Wanneer een factuur wordt aangemaakt vanuit offerte, dan komt het bedrag op 'gerealiseerd' te staan op de projectplanning.
Klik op het euroteken naast de fase:Voor meer informatie over het factureren vanuit een offerte raadpleeg onze handleiding over voorschotten.

Planninggroep

Subgroepen maken op de projectplanning kan vanuit de module 'projecten'.Statussen waarin planning zichtbaar is

In de instellingen kan u statussen instellen waarin de project- of offerteplanning fase zichtbaar is.

Ga naar instellingen > projectplanningVerslepen, vergroten of verkleinen van projectplanning

Een planning item kan gewijzigd worden vanuit de modules projecten of offerte. Maar ook zeker rechtstreeks vanuit het overzicht. Om een planningsitem te vergroten of te verkleinen in tijd, gaat u rechts op het item staan. Er komen pijltjes tevoorschijn waarmee u kan vergroten of verkleinen. Om het item te verslepen, kan u het item selecteren en te verslepen met de muis. Mochten er meerdere fases gelijktijdig naast elkaar lopen, dan zullen de planningsitems onder elkaar worden geplaatst.

Wanneer u de tijdspanne van de fase wijzigt zal u in de blauwe lijn zien, dat ook het aantal werknemers per dag zal wijzigen.

Indien u op een planningsitem klikt, dan wordt er een nieuw venster geopend met daarin alle informatie omtrent de fase. Deze gegevens kunnen nog gewijzigd worden.

Was dit artikel behulpzaam ?
annuleren
Dank je wel !