Artikelen over: Facturatie

Valuta

Wat?

Wens je verkoopfacturen en/of aankoopfacturen in een andere valuta dan Euro te verwerken, dan dien je hiervoor de functie "multi currency" in te stellen.
Dit doe je via instellingen > algemene instellingen > multi currency.

Via de knop "valuta" kan je naast Euro, nog tal van andere valuta toevoegen en voorzien van de actuele wisselkoers.

Let op! De wisselkoers wordt niet automatisch geüpdatet, maar dient steeds door de klant geactualiseerd te worden.

Valuta in verkoopfacturen

Op verkoopfacturen kan er andere valuta dan Euro geselecteerd worden. Om met de vreemde valuta rekening te houden en om de juiste wisselkoers te voorzien, dien je deze valuta eerst te configureren.

Eenmaal deze valuta geconfigureerd is en de functie ingeschakeld is, kan je in de verkoopfactuur de gewenste valuta selecteren. Je maakt hiervoor jouw keuze in het veld "valuta". Eenmaal je een valuta geselecteerd hebt, zal je merken dat de wisselkoers van de valuta in het veld "conversie" weergegeven wordt.

In de factuurlijnen van de verkoopfactuur worden alle bedragen steeds in de standaardvaluta Euro weergegeven. Vraag je echter de pdf van de verkoopfactuur op, dan zal je merken dat er een conversie naar de andere valuta gebeurt is. Alle bedragen op de pdf van de verkoopfactuur worden zo in de andere valuta weergegeven.

Valuta in aankoopfacturen

Op aankoopfacturen kan er andere valuta dan Euro geselecteerd worden. Om met de vreemde valuta rekening te houden en om de juiste wisselkoers te voorzien, dien je deze valuta eerst te configureren.

Eenmaal deze valuta geconfigureerd is en de functie ingeschakeld is, kan je in de aankoopfactuur de gewenste valuta selecteren. Je maakt hiervoor jouw keuze in het veld "valuta". Eenmaal je een valuta geselecteerd hebt, zal je merken dat de wisselkoers van de valuta in het veld "conversie" weergegeven wordt.

In de factuurlijnen van de aankoopfactuur is het de bedoeling dat de bedragen ingegeven worden in de correcte valuta. Achterliggend wordt deze valuta in het kader van de nacalculatie omgerekend naar Euro. Dit gebeurt op basis van de ingegeven wisselkoers. Het totaalbedrag wordt onderaan ook enkel in Euro weergegeven.

Maak je gebruik van de OCR-functie, dan zal vreemde valuta ook herkend worden. Als wisselkoers zal steeds de wisselkoers uit de instellingen overgenomen worden en dit op het moment dat het OCR-resultaat weergegeven wordt in Robaws. Er bestaat dus een kans dat een verwerkt resultaat manueel gecorrigeerd dient te worden naar de actuele dagkoers.

Exact Online

Wens je een aankoopfactuur met andere valuta te versturen naar Exact Online, dan dien je voorafgaand ook enkele instellingen geconfigureerd te hebben in Exact Online.
Gelieve hiervoor rekening te houden met volgende instellingen:

In de instellingen van het dagboek moeten 'Valuta' en 'Wisselkoers' actief staan.
De valuta moet geregistreerd zijn onder Boekhouding -> Analyse en resultaten -> Valuta -> Wisselkoersen.

Gelieve "Boekhouding" te vervangen door "Financieel" in de Nederlandse versie van Exact Online.

Yuki en Snelstart

Yuki en SnelStart bieden onvoldoende ondersteuning op het gebied van vreemde valuta. Alle facturen worden zo steeds in Euro verwerkt.

Billit

Billit ondersteunt het gebruik van vreemde valuta. Verkoop- en/of aankoopfacturen die vanuit Robaws in vreemde valuta opgemaakt zijn, worden ook in die valuta verwerkt in Billit.

Bijgewerkt op: 23/08/2023